Tandlossning

Tandlossningssjukdom drabbar stora delar av befolkningen, ungefär var tionde person råkar ut för under sin livstid.

Tandlossningssjukdom drabbar stora delar av befolkningen, ungefär var tionde person råkar ut för under sin livstid. Om du i vuxen ålder har problem med lösa tänder hjälper vi dig med rätt behandling. På Tandkliniken Hammars personal arbetar med hög kompetens och lång erfarenhet inom olika områden.

Om tandköttet blöder när du använder tandborste eller tandtråd kan det vara en indikation på en pågående inflammation i tandköttet (gingivit). Ett friskt tandkött är stramt kring tanden och blekrosa till färgen. Om tandköttet är rött och svullet kan det bero på inflammation som beror på bakteriebeläggningar som irriterar på kroppens vävnader.

Om tandköttsinflammation fortgår under en lång period kan det leda till tandlossning (parodontit). Detta sker när bakterierna i beläggningarna fått fäste nere i tandköttsfickan kring tänderna och på så vis påverkar rothinnan och käkbenet negativt. När tandköttsfickan djupnar drar sig benet tids nog tillbaka för att komma ifrån infektion. Bakteriebeläggningar som får tillväxa ostört kan med tiden mineraliseras till hårda beläggningar, tandsten som utgör en belastning på vävnaderna men kan avlägsnas av tandläkare.

För att göra en bedömning av omfattning mäts tandköttsfickorna kring tänderna med en ficksond och käkbenet kontrolleras på röntgenbilder. Därefter utförs den mekaniska rengöringen som krävs där tandsten och bakterier avlägsnas från tandytor ovanför och under tandköttskanten. Behandlingen följs upp efter det individuella behovet där tandköttsfickor och behovet av ytterligare behandling kontrolleras.

Boka tid